Knapperige granola van banaan
Deze knapperige granola van banaan staat altijd bij mij in de kast, heerlijk bij het ontbijt of als tussendoortje met wat kwark en fruit!
Dit recept maakt een flinke pot. Als je hem goed luchtdicht bewaard is hij zo’n 2 tot 3 weken houdbaar. Al is de pot bij ons binnen een week wel leeg.
Ingrediënten
- 400 gr havermout
- 200 gr noten naar keuze
- 2 rijpe bananen
- 3 dadels
- 1 ei
- 2 el lijn- en/of chiazaad
- 2 el kruiden naar keuze, kaneel/koekkruiden oid.
- 1 tl vanilla extract
- snufje zout
Ook lekker met:
- gepofte granen, spelt/boekweit/
haver
Tip van Silke: Granola kun je helemaal maken zoals jij hem lekker vind. Zie dit recept voor granola van banaan als een basis en voeg toe wat jij lekker vindt. Mijn persoonlijke favoriet is met venkelzaad en sinaasappelschil maar denk ook eens aan cacao of voeg na het bakken een handje rozijnen toe.
Bereidingswijze
- Week de dadels met het lijn- en/of chiazaad in ongeveer 8 el heet water in de kom van een hakmolen. Laat een kwartiertje staan.
- Verwarm de oven voor op 160ºC.
- Doe de bananen, ei, kruiden, vanilla extract en zout bij het dadel-mengsel en maal tot een gladde puree.
- Meng de bananenpuree met de havermout in noten, roer goed door zodat alles gelijkmatig verdeeld is.
- Verspreid het mengsel in een dunne laag over twee bakplaten en druk goed aan.
- Bak de granola zo’n 20 tot 30 minuten tot het licht bruin begint te kleuren. Haal de bakplaten uit de oven, breek in grove stukken en hussel nog eens door elkaar. Gebruik je gepofte granen, voeg deze dan nu toe. Zet de bakplaten terug in de oven en bak nogmaals 10 tot 20 minuten tot alle stukken mooi goudbruin en knapperig zijn.*
- Laat de granola goed afkoelen en bewaar in een luchtdichte pot.
* Ovens kunnen nogal verschillen qua temperatuur, vertrouw dus vooral op je gevoel. Hussel niet te vroeg, dan valt het helemaal uit elkaar. Houd de granola goed in de gaten, vooral de noten kunnen snel verbranden.
No responses yet