Gezonde carrot cake bananenbrood
Dit recept voor gezonde carrot cake bananenbrood is een combinatie van twee van mijn favoriete baksels. Zie het als bananenbrood met carrot cake smaak, of een gezonde carrot cake. De cake wordt gemaakt van havermout en bananen en bevat geen toegevoegde suikers. Daarmee is deze cake perfect voor het ontbijt, tussendoor of als snack voor het sporten. Meestal maak ik alleen het bananenbrood, maar laatst maakte ik een extra feestelijke versie met roomkaas topping voor de echte carrot cake smaak!
Ingrediënten
- 180 gr havermout
- 50 gr amandelmeel
- 1 el koekkruiden
- 1 el kaneel
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl baksoda
- snuf zout
- 2 rijpe bananen
- 3 dadels
- 1/2 sinaasappel, rasp en sap
- 50 ml (plantaardige) melk
- 3 eieren
- 175 gr wortel, geraspt
- 60 gr rozijnen
voor de topping, optioneel
- 150 gr. roomkaas (light)
- 80 gr. skyr
- 1 el maple syrup
- 1 el sinaasappelsap
- 1/2 sinaasappel, in schijfjes
- Walnoten/pecannoten, geroosterd
Benodigdheden
- Blender/staafmixer
- Cakevorm
- Oven
Bereidingswijze
- Doe de rozijnen en dadels in een kom met warm water en laat 15 minuten wellen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng het havermeel, amandelmeel, de kruiden, bakpoeder, baksoda en zout.
- Pureer de banaan, gewelde dadels (niet de rozijnen!), de halve sinaasappel, eieren en melk in de blender of staafmixer.
- Voeg de puree samen met de geraspte wortel en gewelde rozijnen toe aan de droge ingrediënten en meng goed door.
- Verdeel het beslag over een bakblik bekleed met bakpapier en bak ongeveer 45 minuten op 180 graden.
- Laat de cake afkoelen.
- Voor het glazuur: meng de roomkaas, skyr, maple syrup en sinaasappelsap. Verdeel het glazuur over de afgekoelde cake.
- Maak af met de nootjes en wat schijfjes sinaasappel
Tip van Silke: Vers is het bananenbrood natuurlijk het aller lekkerst. Luchtdicht verpakt blijft hij zo’n vijf dagen goed. Zelf snijd ik hem alvast in plakjes en bewaar ik hem in de vriezer, zo heb je altijd een gezonde snack op voorraad! Laat in dat geval de topping achterwegen.
No responses yet