Frisse mango kokos dahl met kabeljauw

Deze kokos dahl met mango is een heerlijk en verwarmend en toch fris Indiaas gerecht. Dahl ligt wat tussen soep en curry in. Al is dat natuurlijk afhankelijk van hoeveel water je toevoegt. De basis is een kruidige peulvruchtenstoof, vaak met ui, gember en goed veel kruiden. Zelf gebruik ik vaak gedroogde linzen. Die hoef je alleen schoon te spoelen en zijn snel gaar. Je kan dahl ook maken met andere peulvruchten zoals spliterwten of gepelde kikkererwten. Denk er dan wel aan dat deze vaak uren moeten weken en een andere kooktijd kunnen hebben. De linzen vallen vanzelf uit elkaar en geven daardoor binding aan het gerecht. Doordat ik in deze versie de dahl ook nog blend wordt hij extra dik en romig!

 

Verder kan je eindeloos veel variaties op dahl maken. Voor deze versie ging ik voor wat frissere smaken op met citroengras, limoenbladeren en mango. Heerlijk om te combineren met de romige kokosmelk.

Peulvruchten bevatten van zichzelf al veel eiwitten. Ik voegde nog een heerlijk stukje kabeljauwfilet toe. Extra eiwitten, maar vooral heel lekker! Je kunt de kabeljauw ook prima weglaten of vervangen door tofu voor een vegetarische versie.  Maak de dahl af door er wat yoghurt doorheen te marmeren en voeg naar smaak wat koriander, chilivlokken en limoen toe.

Ik serveer de dahl met rijst en/of naan en wat extra groente. Ik ging voor broccoli. Ook lekker met ingemaakte uitjes voor een fris/zoetige bite. 

Ingrediënten 

(4 personen)

  • 2 sjalotten, gepeld en gehalveerd
  • 2 à 3 stuks citroengras (70 gr), gepeld en grof gehakt
  • 4 cm gember, geschild en grof gehakt
  • 1/2 el curry madras kruiden
  • 100 g gele linzen, schoongespoeld
  • 200 ml kokosmelk
  • 500 ml groentebouillon
  • 1/2 rijpe mango, gesneden in dobbelsteentjes
  • 8 kaffir limoenbladeren, nerf verwijderd*
  • 1/4 tl kurkuma
  • 200 gr spinazie
  • 400 gr kabeljauwfilet, droog gedept
  • 100 gr yoghurt of kwark
  • koriander
  • chilivlokken
  • limoen

Lekker met:

  • rijst en/of naan
  • ingemaakte uitjes
Bereidingswijze  
  • Pureer de sjalotten, citroengras en gember in een hakmolen of met een staafmixer tot een fijne pasta. Voeg eventueel wat water toe om het beter te mixen.
  • Bak de pasta zeker 10 minuten in wat (kokos)olie, voeg de laatste minuut de currykruiden toe en fruit even mee.
  • Voeg de linzen, de helft van de koksmelk, de bouillon en de mango toe. Breng aan de kook met een deksel op de pan en gaar de linzen in ongeveer 25 tot 30 minuten.
  • Doe het linzenmengsel in een blender met de limoenbladeren en de kurkuma en maal tot een gladde saus. Doe terug in de pan, voeg de rest van de kokosmelk erbij en roer door. Voeg eventueel nog wat water toe tot de gewenste consistentie.
  • Voeg de spinazie toe en laat vast een klein beetje slinken, leg vervolgens de stukken kabeljauw in de saus, breng op smaak met wat peper en zout.
  • Doe de deksel weer op de pan en gaar de kabeljauw in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar. De gaartijd hangt af van de dikte van je kabeljauw. Des te dikker de mootjes, des te langer die nodig heeft.
  • Maak de dahl af met wat yoghurt, koriander, chilivlokken en limoen
 
* Kaffir limoenbladeren vind bij de toko of Aziatische supermarkt. Ze zijn zowel gedroogd als bevroren verkrijgbaar. Ga bij voorkeur voor bevroren, die zijn sterker van smaak. Mocht je geen limoenbladeren hebben, voeg dan aan het eind wat extra limoensap en rasp toe. 
 
Tip van Silke:  Als je dan toch in de Aziatische supermarkt bent, neem gelijk een zak bevroren citroengras mee. Veel goedkoper dan in de supermarkt en altijd handig om in huis te hebben.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *