Aardappelgnocchi
Aardappelgnocchi maken is even een werkje maar wel erg rewarding. Vers zijn ze niet te vergelijken met de deegkussentjes uit de supermarkt, echt veel lekkerder. Daarnaast is het makkelijker en sneller dan pasta maken. Het deeg hoeft namelijk niet te rusten en je heb geen pastamachine of andere dure keukenapparatuur nodig. Wel gebruik ik zelf een pureeknijper. Daarmee wordt je aardappelpuree gladder en luchtiger dan met de ouderwets Hollandse pureestamper. Je kunt de aardappelen ook door een zeef duwen.
Ingrediënten (3 personen)
- 500 gr. kruimige aardappelen
- 1 ei
- 150 gr. bloem
- Snuf zout
- Semolina, optioneel
Lekker met:
- Geroosterde groente saus, recept volgt snel!
Bereidingswijze:
-
- Kook de aardappelen gaar in de schil. Snij grote aardappelen in stukken om de kooktijd te verkorten.
- Giet de aardappelen af en laat goed uitwasemen, hoe droger hoe beter.
- Als de aardappels zijn uitgewasemd en afgekoeld, trek je het schilletje van de aardappels. Dit gaat het gemakkelijkst met een schilmesje.
- Maak een puree van de aardappels, bij voorkeur met een pureeknijper. Heb je die niet, dan kun je de aardappels ook door een zeef duwen.
- Meng het ei met een snuf zout door de puree.
- Voeg vervolgens de bloem beetje bij beetje toe, tot het deeg net niet meer plakt. Hoe droger de aardappels, hoe minder bloem je nodig hebt. Gebruik niet te veel bloem, daar word de gnocchi droog en taai van.
- Verdeel het deeg in 6 delen. Bestuif het werkblad met semolina of bloem. Rol een portie van het deeg uit tot een slang met een diameter van 1 cm, zonder te veel druk uit te oefenen. Snij de slang in stukken van ongeveer 1 centimeter. Je kan natuurlijk wat spelen met het formaat.
- Eventueel kan je nu de typische gnocchivorm maken door de deegballetjes over een gnocchiplankje of vork te duwen. Eerlijk is eerlijk, ik doe dit meestal niet. Zonder ribbels smaken ze net zo lekker ;).
- Kook de gnocchi in ruim, gezouten water tot ze boven komen drijven. Haal ze uit de pan met een schuimspaan en verwerk ze in je favoriete recept. Combineer bijvoorbeeld met mijn heerlijke geroosterde groente saus!
Tip van Silke: Bak je gnocchi eens in de pan na het koken, dan wordt hij lekker knapperig.
Maak een grotere portie en vries een deel van je gnocchi in, zo heb je altijd verse gnocchi in huis.
No responses yet