Smokey bonen op geroosterd brood

Bonen op geroosterd brood

Nederlanders genieten van hun lunch met boterhammen, belegd met pindakaas, hagelslag of kipfilet. Hoewel deze klassiekers heerlijk zijn, zijn er talloze andere lekkere opties om je boterham mee te beleggen. Bonen zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar geloof me, dit recept voor geroosterd brood met smokey bonen is echt een aanrader!

Dit gerecht is geïnspireerd op het Britse klassieke gerecht “Beans on Toast,” waarbij bonen in tomatensaus op geroosterd brood worden geserveerd. Mijn variant is net even anders door de toevoeging van paprika, harissa en de specerijen. Daarnaast top ik hem graag met yoghurt-tahinsaus en ingelegde ui!

Bonen zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens heel gezond! Ze zitten boordevol vezels, eiwitten, mineralen en vitamines zoals ijzer en vitamine B1.

 

Ingrediënten (voor 3 boterhammen)

  • 1/2 rode ui, fijngesnipperd
  • 1/4 paprika, in kleine blokjes
  • 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1 tl harissa
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 400 gram cannellini- of limabonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • 200 gram gepelde tomaten uit blik
  • 3 sneetjes brood
  • Olie om in te bakken

Lekker met:

  • Yoghurt-tahinsaus 
  • Ingelegde rode ui
  • Verse kruiden zoals peterselie of koriander

Bereidingswijze  

    1. Verwarm een pan en fruit de ui, paprika en knoflook in een beetje olie. Voeg na 5 minuten de tomatenpuree, harissa, paprikapoeder en komijnzaad toe en bak nog eens 5 minuten mee.
    2. Voeg de balsamicoazijn, bonen en gepelde tomaten toe. Breek de tomaten met een spatel en laat het geheel 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.
    3. Rooster ondertussen het brood.
    4. Beleg het geroosterde brood royaal met het bonenmengsel. Voeg eventueel yoghurt-tahinsaus, ingelegde ui en verse kruiden toe.

Tip van Silke:  Geen broodrooster? Geen probleem! Rooster je brood gewoon in de pan.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *