'Burnt' auberginestoof

Deze stoof staat dan wel lang op het vuur, maar kost verder bijna geen voorbereidingstijd. Meng alles in de pan, zet hem op het fornuis en het vuur doet de rest. Wel heb je een goede portie zelfbeheersing nodig, je laat hem namelijk aanbakken! De aubergines worden heerlijk zacht en rokerig doordat ze zowel hard bakken als lang sudderen. De tomaten dikken in tot een intense, nootachtige tomatensaus door de toevoeging van de pindakaas. Echt een must try als je het mij vraagt!

 

Ingrediënten (voor 2 grote eters)

  • 2 aubergines, gesneden in plakken van 2 cm
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 rode peper, gesnipperd evt. zaadjes verwijderd
  • 15 gr koriander, steeltjes fijngehakt (bewaar blaadjes voor garnering)
  • 400 gr gepelde tomaten in blik
  • 150 ml water
  • 1 el pindakaas
  • 1/2 bouillon blokje
  • 1 el garam masala
  • 1/2 el paprika poeder
  • 1 tl kurkuma
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 2 handen spinazie, optioneel

Lekker met:

  • Rijst, linzenwrap en/of naan
  • Ingemaakte uitjes
  • Yoghurt-tahin saus
  • Gekookt eitje
Bereidingswijze  
  • Meng alle ingrediënten behalve de knoflook en spinazie goed door elkaar in een antiaanbakpan. Duw de plakken aubergines plat op de bodem van de pan. Het is niet erg als in het begin nog niet alle plakken de bodem raken.
  • Zet de pan met deksel op hoog vuur en bak 10 minuten zonder te roeren.
  • Draai de aubergineplakken voorzichtigom en duw ze weer op de bodem van de pan. Doe het deksel weer op de pan en bak 15 minuten op medium/hoog vuur zonder te roeren. De aubergines mogen echt goed donker worden, tegen verbrand aan.
  • Voeg nu de knoflook toe en meng voorzichtig door. Probeer zoveel mogelijk aubergineplakken plat over de bodem van de pan te verdelen. Wees voorzichtig zodat de plakken niet uit elkaar vallen.
  • Doe het deksel weer op de pan en bak nog eens 15 minuten op medium hoog vuur zonder te roeren. 
  • Draai vervolgens het vuur laag en laat nog één uur zachtjes pruttelen. Voeg de laatste 5 minuten de spinazie toe en laat slinken. Voeg eventueel een scheutje water toe. Breng op smaak met peper en zout. Pas op met roeren want de aubergine plakken zijn nu heel zacht en vallen snel uit elkaar.

Tip van Silke: Dit gerecht kenmerkt zich door de grote, donker aangebakken aubergineplakken. Snijd de plakken dus vooral niet te dun en wees voorzichtig met roeren, anders vallen ze snel uit elkaar. 

Voor dit recept gebruik ik een antiaanbakpan. Meestal maak ik stoofgerechten in mijn gietijzeren pan, maar ik merkte dat de aubergines daarin toch aan de bodem bleven plakken waardoor ze kapot gingen. Uiteraard is niet elke pan hetzelfde, kijk wat voor jou werkt. Schat na de eerste keer roeren in hoe hoog het vuur moet staan. Wees niet te voorzichtig, je wilt de aubergine echt donker bakken, dat geeft  het gerecht de intense en rokerige smaak.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *